niedziela, 23 marca 2025

Smarowidło wieprzowo- drobiowe


 




SUROWIEC

WP
-boczek bez skóry 1 kg
-pachwina bez skóry1 kg
-podgardle bez skóry 1 kg
-słonina bez skóry 0,5 kg

INDYK
-wątroba 0,5 kg
-żołądki 0,5 kg
-serca 0,5 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 16 g/kg
-chilli grys 1,5 g/kg
-pieprz czarny lub kolorowy 3g/kg
-czosnek świeży zgnieciony w prasce i dodany do wody 4g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg
-prymat gril ziołowy 4g/kg
-woda 12% do całości surowca 

WYKONANIE 
Mięso kroimy w kostkę i peklujemy 2 dni, peklosoli dajemy do mięsa na cały surowiec wliczając w to podroby z indyka i po 2 dniach mielimy na sitku nr.8 maszynka nr.8 taką robiłem. Podroby parzymy, aż będą miękkie. Podczas parzenia zbieramy szum, gdy są już gotowe odcedzamy i studzimy następnie mielimy na sitku 4 mm. Łączymy wp z drobiem dodajemy przyprawy oraz wodę z czosnkiem. Bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa w smarownej konsystencji w razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Obróbkę termiczną przeprowadzałem w szybkowarze 70 min.Gdy czas upłynie i ciśnienie samoczynnie spadnie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę do puszek podczas chłodzenia zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób jest bardzo smaczny można go ukroić i można rozsmarować na pieczywie. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz