czwartek, 27 lutego 2025

Mielonka wieprzowa z żółtym serem







SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-łopatka 2 kg/8 mm

-pachwina 0,5 kg/8 mm

-ser żółty twardy 150 g

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 14 g/kg

-pieprz czarny 3g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg

-czosnek płatek suszony 2g/kg

-woda 300 ml

-agar 5g/kg 

-chili grys 1g/kg

-papryka płatek kolorowa mix 8 g/kg

WYKONANIE

Kupiony surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy i odkładamy na 2-3 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie mielimy osobiście robiłem to na maszynce nr 8, dodajemy wszystkie przyprawy i materiały pomocnicze. Najlepiej wodę zmieszać z agarem. Całość mieszamy aby przyprawy równomiernie połączą się z surowcem, a masa mięsna była klejąca. Napełniamy puszki słoiki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 70 min opakowania 300g.  Następnie gdy spadnie samoczynnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób polecam mielonka jest miękka soczysta, i za razem zwarta można kroić cienkie plasterki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz