środa, 18 czerwca 2025

Kiełbasa biała z żółtym serem



 


SUROWIEC PRZYPRAWY I ROZDRABNIANIE
-boczek 1kg /10 mm
-karkówka 1,5 kg/ 10 mm
-ser żółty twardy 5%
-sól warzona 18g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-majeranek 3g/kg
-czosnek świeży zgnieciony w prasce i dodany do wody 5g/kg
-woda 5%

WYKONANIE
Mięso kroimy w grubą kostkę solimy zalecaną dawkę i wstawiamy do lodówki 12-24 godz. Po tym czasie mielimy i dodajemy wszystkie przyprawy wodę i ser. Dokładnie mieszamy wyrabiamy aby wszystkie przyprawy i ser równomiernie się rozprowadził w masie mięsnej. Taka kiełbaska jest krótko trwała zalecam mrozić surową w woreczkach próżniowych jak robimy większą ilość. Znakomita na gorąco z wody oraz na grill lub ognisko, po ostygnięciu sprawdza się też na kanapkę pokrojona w plasterki. Polecam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz