-szynka 1 klasa 4 kg
-karkówka 1 kg
Przyprawy:
-peklo sól 18 g /kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 40 g do całości
-pieprz biały 1 g /kg
-pieprz czarny 2 g /kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
-ziele angielskie 0,5 /g/kg
-jelita wołowe wiankowe 40-45 mm
Wykonanie:
Mięso z szynki kroimy docelowo 2 x 3 cm.
Mięso z karkówki kroimy 3 x 3 cm
Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz.
Po 48 godz. mięso kl. 1 delikatnie uplastyczniamy rozbijając każdy kawałek tłuczkiem do schabowych. Mięso z karkówki mielimy na sitku 8 maszynka nr .8
Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody
Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa
Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce dla wyrównania smaków
Następnie ponownie mieszamy i dajemy 50-100 g wody. Nabijamy jelita ciasno i układamy na kijach wędzarniczych w zwojach .
Osadzanie
(kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu)
U mnie było 3-4 godzin.
Osuszanie w wędzarni
Temperatura 40-45 stopni czas godzina
Wędzenie
2,5-3 godz. w temp.55-60 stopni
Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 68 stopni w środku
Kiełbasę można kilka dni podsuszyć.
Strona ciekawa i wspaniale przedstawiająca zdjęcia i opisy wykonania tych wspaniałych wędlin oraz pozostałych produktów
OdpowiedzUsuńDobrze, że napisano "kiełbasa a'la lisiecka" bo od prawdziwego przepisu to baaardzo daleko. Niepotrzebne przyprawy, zbyt dużo czosnku, za dużo wody no i brak mięsa III klasy dla kleistości. Na dodatek autor pojęcia nie ma o klasyfikacji mięsa
OdpowiedzUsuńII KLASA to nie jest karkówka, bo z karkówki można wykroić i klasę I i klasę II. Z szynki również.
Jaka ma być klasyczna Lisiecki każdy wie ,posyp się brokatem .
UsuńBzdury opowiadasz, jak nie potrzebne przyprawy! widać że nie masz pojęcia o kiełbasie o której mowa !Czosnku dałem tyle ile lubię nie tyle co w oryginale.Wody wcale nie jest za dużo a 3 kl wcale nie musi być aby mięso było kleiste i kiełbasa rozpadało się podczas krojenia .Jak widać przekrój jest bardzo ładny i zwarty jak w oryginale .I ostatnia sprawa o klasyfikacji mam pojęcie bardzo dobre. Gdzie ja napisałem że karkówka to 2 kl.Po drugie klasa druga dzieli się na A i B . Jak tak bardzo brniesz do przodu :)to Pytanko a boczek jaka to klasa ?
OdpowiedzUsuńII B 😉
Usuń