środa, 9 marca 2016

Kiełbasa ala-Lisiecka według JackaW



Przepis
Będziemy potrzebować :
-szynka 1 klasa 4 kg
-karkówka 1 kg

Przyprawy:
-peklo sól 18 g /kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości
-pieprz biały 1 g /kg
-pieprz czarny 2 g /kg
-gałka muszkatałowa 1 g/kg
-ziele angielskie 0,5 /g/kg
-jelita wołowe grube 40-45 mm

Wykonanie:
Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych
Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm
Oba mięsa peklujemy  osobno przez 48 godz.
Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody
Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa
Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce
Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody
Dokładnie mieszamy
Nabijamy jelita ciasno

Osadzanie (kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu)
U mnie było 6 godzin.Czyli kiełbasa musi odpocząć powisieć w chłodnym przewiewnym miejscu.
Osuszanie w wędzarni

Temperatura 40-45 stopni czas godzina

Wędzenie
Dwie godziny w temp.55-60
Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 65 stopni  w śrdoku
I smacznego
Prześlij komentarz