sobota, 12 marca 2016

Słonina z mięsem w przyprawach wędzona.





Przepis
Będziemy potrzebować 
-słonina  z mięsem ze skórą
Zalwea
-sól kamienna nie jodowana 70 gram na litr wody
-peklo sól 50 g na litr wody
-czosnek według uznania razem z łupiną
Następnie zagotowujemy szklankę wody i dodajemy:
-kilka liści laurowych
-ziele angielskie kilka kulek
-pieprz kolorowy kilkanaście kulek
Gotujemy wywar przez 5 min,studzimy i całość wlewamy do solanki i mieszamy
Wykonanie
Robimy zalewę 70 gram soli kamiennej nie jodowanej i 50 gram peklo soli na litr wody dodajemy zgnieciony czosnek przez praskę razem z łupinami.
Następnie wystudzony wywar z przyprawami wlewamy do naszej zalewy.
Wkładamy słoninę pociętą w kawałki jaką będziemy wędzić wkładamy do zalewy tak aby była cała zanurzona i przyciskamy czymś aby nie wypływała.
Wkładamy do lodówki na 10 dni i codziennie mieszamy zalewę.
Po tym czasie słoninę wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym .Następnie całość słoniny osypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do próżni bądź foli spożywczej  i do lodówki na 7 dni.
Dalej wyjmujemy z lodówki i wkładamy do zamrażarki na 48 godzi aby ja przemrozić.
Wyjmujemy z próżni lub foli i wkładamy do lodówki na kilka dni aby nam przeschła codziennie przekładamy
Kilka godzin przed wędzeniem słoninę wyjmujemy z lodówki aby nabrała pokojowej temperatury.
Wędzenie
1,5 godz w temp.50-60 stopni
Później studzenie w chłodnym miejscu 2-3 godz,następnie ląduje w lodówce min 48 godzin w temp 2-4 stopnie i to koniec.
SMACZNEGO

Prześlij komentarz