wtorek, 18 października 2016

Słonina z zalewy dymiona



WYKONANIE
Zalwea
-jeśli słonina jest z mięskiem dodajemy peklosól i sól jak nie to tylko sól
-sól kamienna nie jodowana 100 gram na litr wody
-peklo sól 50 g na litr wody
-razem 150 g
-czosnek według uznania ja dałem 1/2 główki zgniecioną pezz praskę
-trzymamy w lodówce temp 4-8 stopni przez 14 dni następnie płuczemy pod wodą osuszamy i posypujemy czosnkiem granulowanym i pieprzem kolorowym świeżo mielonym.
-zawijamy w folie spożywczą lub pakujemy w próżnie na 2-3 tyg.następnie wyjmujemy z folii i osuszamy potem wędzimy.

Osuszanie 
Kilka godz. pod wętylatorem powierzchnia słoniny muci być sucha

Wędzenie 
3 godz w temp.max 30
Chowamy do lodówki następnego dnia cieniutko kroimy.
SMACZNEGO

Prześlij komentarz