Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
czwartek, 20 października 2016
Boczek wędzony rolowany
Surowiec
-1,5 kg boczku w miarę cieki taki lepiej się zwija
Przyprawy
-17-20 g peklosoli lub soli
-pieprz kolorowy świeżo mielony
-czosnek granulowany
Wykonanie
Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Bierzemy tłuczek do schabowych i trosze się możemy wyżyć ale bez przesady. Wycinamy prostokąt.
Peklowanie
17-20 g peklo na/kg boczku posypujemy z dwóch stron.
Następnie posypujemy przyprawami i ciasno zwijamy pakujemy do siatki ciasnej, następnie dla pewności wiążemy sznurkiem wędzarniczym. Zawijamy mocno w folie spożywczą lub dajemy w próżnie i do lodówki 3-5 dni.
Ociekanie
Wyjmujemy z folii i wieszamy w przewiewnym miejscu na 6-12 godz.
Osuszanie
W wędzarni jeśli boczek jest jeszcze wilgotny bądź zimny 35-40 stopni przy dużym ruchu powietrza około 30-40 min. Mięso ma być suche i ciepłe.
Wędzenie
4 h i 50-60 stopniach.
Parzenie
Woda 80 w środku 68 i w wodę zimną studzimy 5-10 min .Gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 8-10 godz. I teraz można kroić. Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz