Surowiec
-cienka słonina max 2 cm
-skórki wieprzowe najlepsze z świnki która była smalona słomą .
Jak takich nie ma mogą być zwykłe .Ja miałem większość smalonych.
Przyprawy i materiały pomocnicze
-sól 17-20 g/kg
-sól wędzona lub wędzarnicza 5 g/kg
-papryka ostra wędzona 2 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-żelatyna 2,5 łyżeczki /kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę do smaku ja dałem 10 g/kg
-sznurek wędzarniczy
-osłonka barierowa lub szynkowar
Wykonanie
Skórki wieprzowe i słoninę kroimy w kostkę i paski. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce w temperaturze 4-8 stopni na 48 godzin. Po tym czasie dodajemy przyprawy i żelatynę i dokładnie mieszamy. Napełniamy ściśle osłonki lub szynkowar i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Parzenie
Woda 85-90 stopni czas 4,5-5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wody aby ostygło i chowamy do lodówki na 24 godziny.
Spożywamy z swojskim chlebem, cebulą i bimbrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz