Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
środa, 19 kwietnia 2017
Bigos ,,wędzony''
SKŁADNIKI
-kapusta średniej wielkości
-kiszona 1 kg
-wędzone skórki wieprzowe
-2 kości schabowe wędzone
PRZYPRAWY I ZIOŁA
Ilość ziół i przypraw dajemy według własnego smaku i uznania
-koncentrat pomidorowy
-sos sojowy
-liść laurowy
-ziele angielskie
-owoc jałowca
-pieprz ziołowy i czarny
-sól warzona nie jodowana
-warzywa suszone (spora ilość)
-papryka słodka
-wywar z parzenia wędzonek lub woda jeśli ktoś nie posiada
WYKONANIE
Do dużego garnka wlewamy 1-2 litry wody oraz dodajemy wszystkie składniki, solimy jedną łyżkę, dorzucamy jeszcze ziele angielskie, liść laurowy oraz owoc jałowca i ustawiamy na małym ogniu przykrywamy. Między czasie można dodać jeszcze wody jeśli będzie taka potrzeba. Co 15-20 min mieszamy i ponownie przykrywamy. Powtarzamy te czynności do póki kapusta nie zacznie robić się miękka. Gdy tak się stanie dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy. Teraz mieszamy częściej i dłużej. Próbujemy i dosalamy do smaku. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w niewielkiej ilości wody. Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy gaz. Bigos jest gotowy. Ma wyraźny zapach wędzonki i delikatny jej smak. Dodatkowo zioła i przyprawy dopełniają reszty smaku.:) SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz