Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 14 kwietnia 2017
Wędzone skórki wieprzowe
SUROWIEC
-skórki wieprzowe
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól warzona
-haki wędzarnicze
-sznurek wędzarniczy
WYKONANIE
Kupione lub obcięte skórki solimy z ręki i odstawiamy do lodówki na 5-7 dni.Następnie strzepujemy nadmiar soli lub myjemy i wieszamy aby obciekły można dodatkowo użyć papierowego ręcznika będzie szybciej.Następnie osuszamy i wygrzewamy skórki w wędzarni bez dymu.Temperatura 35-40 stopni czas 20-30 min.
WĘDZENIE
2 godziny w 45-60 stopni
Takie skórki można później wykorzystać np:do bigosu,pasztetu czy salcesony nada naszemu wyrobowi wspaniały zapach wędzenia-dymu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz