Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
poniedziałek, 30 kwietnia 2018
Karkówka parzona
SUROWIEC
-karkówka
PRZYPRAWY
-peklosól 19-20 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg
WYKONANIE
Mięso myjemy pod bieżącą wodą nacieramy peklosolą i pieprzem. Peklujemy 10-14 dni w zależności od wielkości.Najlepiej peklować w próżni. Po tym czasie karkówkę pakujemy w szynkowar lub praskę, a puchę wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Całość topimy w wodzie i przystępujemy do parzenia cyrkulatorem . Temperatura 65 st.czas 7 godzin. Podczas stygnięcia zdejmujemy docisk.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz