-słonina wędzona bez skóry/surowa
SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól morska 22-23 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-czosnek świeży 8 g/kg
-cebula suszona rozdrobniona w rękach 2-4 g/kg
-koperek suszony 2 g/kg
-puszki lub słoiki
-szybkowar
-maszyna do zamykania puszek
WYKONANIE
Wędzone płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików, następnie obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i pozostawiamy na 5 dni. Przechowujemy w lodówce w temp.4-6 stopni, dobrze jest zamknąć pojemnik lub zawinąć w folie spożywczą. Po tym czasie słoninę układamy ściśle w puszkach lub słoikach, zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz