Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
sobota, 5 maja 2018
Karkówka konserwowa z ogórkiem i cebulką
SKŁADNIKI
-karkówka 1,5 kg
-ogórek korniszon premium z miodem
-cebulka luksusowa ,,Nasza spiżarnia''
-peklosól 13 g/kg
-2 duże ząbki czosnku
-pieprz czarny 2 g/kg
WYKONANIE
Mięso myjemy pod bieżącą wodą. Tniemy w kawałki 3 cm, peklosól, pieprz oraz czosnek i mieszamy aby wszystko się połączyło.Chowamy do lodówki na 48 godz. w temp 4-6 st. Po tym czasie zapeklowane mięso z przyprawami oraz ogóreczki i cebulkę układamy ciasno w słoiki lub puszki. Ja wkładałem po 4-5 ogóreczki i cebulkę 10-15 szt. na słoik/puszkę. Zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Puszki można schłodzić w chłodnej wodzie przez chwilę..Wyrób ma specyficzny smak ze względu na dodatki ogórka i cebulki. Mięsko jest mięciutkie i soczyste.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz