sobota, 18 lutego 2023

Kiełbasa wieprzowa SMACZNA






 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

-szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm

-boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklo sól 18g/kg

-pieprz czarny 3g/kg

-pieprz ziołowy 2g/kg

-czosnek 4-5g/kg

-gorczyca 4g/kg

-woda 10% ilości miesa

-jelita wp. 28/30 mm

WYKONANIE

 Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości.  Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp. 55-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10  min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna.

2 komentarze:

  1. Wspaniały opis do wspaniałego produktu, kradnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na super smakowitą. Muszę przepis wypróbować.

    OdpowiedzUsuń