niedziela, 12 lutego 2023

Konserwa drobiowa z piersi indyka i kurczaka z pomidorami


 




SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Rozdrabnianie było na maszynce nr.8
-1,5 kg pierś z indyka / szarpak dwu oczkowy
-1 kg pierś z kurczaka/ szarpak dwu oczkowy
-300 g pierś z kurczaka /2,5 mm 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-prklosól 16/kg
-pieprz czarny 1g/kg
-pieprz biały 1g/kg
-mieszanka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3-4 g/kg osobiście dałem 3g
-papryka wędzona mielona łagodna lub ostra 1-2g/kg osobiście dałem łagodną 1g
-cebula suszona 2g/kg
-skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na sitku 2,5mm 40g/kg
-skrobia ziemniaczana 3%=84g
-woda 15%=420g
-przecier pomidorowy pikantny 5%=140g

WYKONANIE
Kupione mięso kroimy w grubą kostkę i peklujemy zalecaną dawką czas peklowania 2 dni.
Po tym czasie z mięsa piersi kurczaka bierzemy 300g i mielimy na sitku 2,5 mm dodajemy odrobinę wody z tych 420g i wyrabiamy na masę klejącą resztę mięsa kurczaka i indyka mielimy na szarpaku. Łączymy wszystkie mięso-mieszamy, przygotowujemy wodę i skrobię łączymy i wlewamy do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy-stopniowo i wyrabiamy do kleistości w między czasie dodajemy przecier pomidorowy. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. Gotowanie w szybkowarze 60 min dla puszki-słoika 300g. Czas mierzymy od chwili gdy ciśnienie wrośnie i zawór pójdzie w górę do chwili wyłączenia gazu-prądu. Palnik gazu, gdy ciśnienie wzrośnie przykręcamy na mniejszą wartość, ale  tak aby utrzymać właściwe ciśnienie, aby zawór w szybkowarze nie opadł. Gdy minie 60 min  czekamy, aż ciśnienie samoczynnie spadnie, nie spuszczamy. Po obróbce termicznej puszki- słoiki schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Odnośnie słoików trzeba być ostrożnym z chłodzeniem ponieważ słoiki mogą pękać, najlepiej jest garnek z słoikami wstawić do wanny lub większego garnka z zimną wodą i słuchawką prysznicową dozować na początku mocno ciepłą wodę lejąc po ściance garnka ze słoikami i stopniowo dajemy coraz chłodniejszą wodę ,aż w końcu zimną. Dalsze wychładzanie wyrobu robimy w lodówce. Konserwa jest smaczna i pachnąca konsystencja zwarta i miękka. Polecam smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz