czwartek, 9 lutego 2023

Mielonka drobiowa z indyka i kurczaka




SUROWIEC I ROZDRABNINIE 

-2,5 kg udziec z indyka / mielone maszynka nr.8 sitko 8mm

-700 g pierś kurczaka / krojone w kostkę i paski 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-peklosól 14-16g/kg osobiście dałem 16g/kg

-czosnek suszony 1g/kg

-pieprz czarny 1g/kg

-pieprz biały 1g/kg

-mieszanka przypraw do drobiu (Jamaican Jerk) 3g/kg

-papryka wędzona płatek 1-2g/kg osobiście dałem 1g

-woda 20% =640g

-skrobia ziemniaczana 3%=96g

-skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na makowym sitku 40g/kg

WYKONANIE 

Z udźca indyka wycinamy kości, ścięgna i skórę, kroimy w grubą kostkę, pierś kurczaka docelowo tniemy w paski i kostkę. Wszystko peklujemy zalecaną dawką dwa dni. Po tym czasie udziec mielimy na sitku 8mm dodajemy pierś pokrojoną w kostkę. Przygotowujemy wodę i skrobię łączymy ze sobą dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy skórki i wyrabiamy do kleistości. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. Gotowanie w szybkowarze 60 min dla puszki-słoika 300g. Czas mierzymy od chwili gdy ciśnienie wrośnie i zawór pójdzie w górę do chwili wyłączenia gazu-prądu. Palnik gazu gdy ciśnienie wzrośnie przykręcamy troszkę tak aby utrzymać właściwe ciśnienie, aby zawór w szybkowarze nie opadł. Gdy minie 60 min  czekamy, aż ciśnienie samoczynnie spadnie, nie spuszczamy. Po obróbce termicznej puszki- słoiki schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Odnośnie słoików trzeba być ostrożnym z chłodzeniem ponieważ słoiki mogą pękać, najlepiej jest garnek z słoikami wstawić do wanny lub większego garnka z zimną wodą i słuchawką prysznicową dozować na początku ciepłą wodę lejąc po ściance garnka ze słoikami i stopniowo dajemy coraz chłodniejszą wodę ,aż w końcu zimną. Dalsze wychładzanie wyrobu robimy w lodówce. Konserwa jest smaczna i pachnąca konsystencja zwarta i miękka. Można kroić cienkie plasterki. Polecam smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz