poniedziałek, 13 marca 2023

Słonina paprykowa



 SKŁADNIKI

-słonina cienka

-sól warzona nie jodowana 25 g/kg

-papryka chilli jalapeno grys 2 g/kg

-papryka wędzona płatek 3g/kg

-papryka suszona  płatek kolorowa 4 g/kg

-czosnek suszony rozdrobniony w moździerzu 3 g/kg lub 3 ząbki świeżego na kg

-pieprz ziołowy białowieski 4g/kg

WYKONANIE

Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 3-5 dni  w lodówce w temp.4-8 stopni.

Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)






2 komentarze:

  1. Hej! Ze skórą, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy słoninę w słoikach też można gotować w szybkowarze? Jeżeli tak, to jak postępować? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń