SKŁADNIKI
-słonina cienka
-sól warzona nie jodowana 25 g/kg
-papryka chilli jalapeno grys 2 g/kg
-papryka wędzona płatek 3g/kg
-papryka suszona płatek kolorowa 4 g/kg
-czosnek suszony rozdrobniony w moździerzu 3 g/kg lub 3 ząbki świeżego na kg
-pieprz ziołowy białowieski 4g/kg
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-4 dni w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie samoczynnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
Hej! Ze skórą, czy bez?
OdpowiedzUsuńCzy słoninę w słoikach też można gotować w szybkowarze? Jeżeli tak, to jak postępować? Dziękuję
OdpowiedzUsuń