SUROWIEC
-Filet pierś indyka
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól
-folia celulozowa
https://swojskiwyrob.pl/oslonki-do-wedzenia-i-parzenia/491-folia-celulozowa-do-pieczenia-wedzenia-szer48cm.html
-siatka do wędlin gęsta 110 lub 125 zależy od wielkości piersi
https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1432-siatka-14-q-net-110-gesta-ponczocha-rekaw.html
-sznurek wędzarniczy
-aplikatot, tuba na siatkę wędzarniczą
https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/2171-aplikator-tuba-na-siatke-wedliniarska-srednia-kolnierz.html
-termometry i garnek do parzenia
-wędzarnia
WYKONANIE
Kupioną pierś peklujemy na mokro osobiście peklowałem 5 dni bez nastrzyku w solance 7,5% którą ustaliłem za pomocą kalkulatora
https://blog.fimple.tv/jak-zrobic-solanke-do-miesa-kalkulator-solanki/?fbclid=IwAR1uuw1D7ZR-Sa5v5CrOidI2Q9BFqzSNmNt_AWIFoz6-zVvjNFQ1IQvFmFo
Po peklowaniu pierś przeciąłem na połowę lecz jest to nie konieczne można zawinąć całą, bardzo dokładnie osuszyłem ręcznikiem papierowym zawinąłem w folie celulozową dość ściśle jedna warstwa z małą zakładką. Związałem końcówki i krótko obciąłem, następnie wkładamy w siatkę i dla pewności można związać w połowie. Wędzenie 50-55 stopni 4 godziny. Po wędzeniu parzymy w wodzie o temp.75-80 stopni do uzyskania 72 stopni w wyrobie. Gdy wyrób uzyska 72 stopnie wyjmujemy natychmiast z gorącej wody i topimy w zimnej około 15 min. Dalsze wychłodzenie wyrobu robimy w lodówce w temp.4-8 stopni przez około 8-12 godzin minimum.
Wyrób jest soczysty delikatny można kroić cienkie plasterki, podczas krojenia wyrób nie rozpada się. To samo można wykonać z piersi kurczaka. Polecam szczególnie dla dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz