niedziela, 19 listopada 2017

Swojski smalczyk ze skwarkami




SKŁADNIKI I PRZYPRAWY
-słonina bez skóry 1,5 kg
-cebula 2 szt. duże
-czosnek 1 główka
-papryka chilli 3-4 szt. lub zwykła 1 szt.
-sól nie jodowana
-pieprz czarny
-pieprz ziołowy białowieski (mieszanka przypraw: gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk,   papryka ostra i słodka, jałowiec)

WYKONANIE
Słoninę kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka najlepiej z grubym dnem i wytapiamy z niej tłuszcz do pojawienia się lekko brązowiejących skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione. Paprykę, cebulkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i zeszklić na patelni używając do tego odrobiny wytopionego naszego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego gotowego smalcu, dodajemy wszystkie przyprawy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy. Wytopiony gotowy smalec przelewamy do słoika lub innych naczyń co jakiś czas mieszaj i potrząsaj słoikiem w czasie gdy będzie zastygać, aby skwarki i cebulka oraz przyprawy nie opadły na dno. Przechowujemy w lodówce.
PS. Jest to znakomita sprawa na przekąskę lub zakąskę do dobrej wódeczki. Do tego kiszony ogórek kawałek cebuli i nie ma nic lepszego :)
SMACZNEGO


1 komentarz:

  1. Smakowicie wygląda smalczyk. Zazdroszczę osobom, które mają takie umiejętności i czas na ich przygotowywanie. Ja zamawiam produkty z oferty Karol-Zakłady Mięsne i jestem zadowolona, bo ich wyroby garmażeryjne są doskonałej jakości.

    OdpowiedzUsuń