piątek, 5 maja 2023

Boczek surowy z próżni wędzony 2-3 razy


 










 
SUROWIEC
-tłusty boczek bez skóry

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 20-22g/kg
-ulubione przyprawy 
-worki i pakowarka próżniowa

WYKONANIE 
Boczek tniemy w 8-10 cm pasy odcinamy skórę i przyprawiamy nacieramy peklosolą i przyprawą jaką lubimy, może być np. jakaś mieszanka gotowa lub skomponowana przez nas. Pakujemy próżniowo na okres minimum 3 miesiące i trzymamy w lodówce przez ten okres. Proponuję zaglądać co jakiś czas, a co miesiąc zmieniać przy okazji worek. Taki boczek można już kosztować bez wędzenia też jest smaczny, ale obowiązkowo kroimy bardzo cienkie plasterki. Po 3 miesiącach boczek dokładnie osuszyłem ręcznikiem papierowym po czym boczek powędrował do wędzarni do osuszenia w temp.35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy boczek będzie suchy zaczynamy wędzić 2-3 godz. w 40-50 stopniach. Wędzenie powtarzamy 2-3 razy. Osobiście ponowne wędzenie robiłem po około miesiącu, po pierwszym wędzeniu boczek powędrował do próżni i do lodówki. Po wędzeniu wkładamy do lodówki na 8-10 godzin pakujemy ponownie w próżnię na 2-4 tygodnie aby smaki się wyrównały. Można przymrozić z tydzień po wszystkich wędzeniach.
Wyrób jest smaczny, tłuste miejsca boczku są mięciutkie jak mięciutka słoninka a chude części kruche, delikatnie ciągnące się ale nie gumowe. Taki wyrób najlepiej pokroić w cienkie plasterki i do tego jakiś  dobry mocny alkohol.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz