sobota, 29 kwietnia 2023

Słonina konserwowa z pomidorem, czosnkiem i bazylią





 SUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-słonina cienka bez skóry

-sól nie jodowana 25g/kg

-czosnek świeży 3-4 ząbki na kg

-mieszanka przypraw pomidor, bazylia i czosnek

-puszki, słoiki, szybkowar, zamykarka do puszek

WYKONANIE

Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając 

wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, 

układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni  w lodówce w 

temp.4-8 stopni. Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i 

gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Słoików lepiej nie 

wychładzać jak ktoś nie ma doświadczenia lepiej wyciągnąć  z wody i niech same ostygną. Wyrób jest 

delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim 

dobrym trunkiem procentowym:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz