czwartek, 7 kwietnia 2016

Chleb na maślance



Składniki: 
-450 g mąki pszennej u mnie typ 450
-szklanka maślanki
-4 czubate łyżki majonezu
-łyżeczka musztardy stołowej
-8 g suchych drożdży
 -łyżeczka soli
-łyżeczka cukru

  Wykonanie:
 W misce mieszamy ciasto z wszystkich składników . I zostawiamy w ciepłym miejscu    przykryte      ściereczką na 30 min.
  Przekładamy ciasto na stół wysypaną mąką i  ponownie wyrabiamy.
  Blaszkę o wymiarach dł. 30 cm-szer.12 cm-wys.8 cm wykładamy papierem do pieczenia i  układamy  ciasto nacinając kilkakrotnie wierzch. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy  do wyrośnięcia.
 Wierzch ciasta delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Następnie wkładamy do rozgrzanego    piekarnika 170 C na 50 - 55 min.
  Ps. Pamiętajmy o fakcie że każdy piekarnik inaczej piecze.U was temperatura i czas może się  różnić.

 Smacznego :)
Prześlij komentarz