Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
niedziela, 17 kwietnia 2016
Golonka
Składniki :
- trzy tylne golonki
Przyprawy
-peklo sól 18 g/kg
-jałowiec mielony 1 g/kg
-ziele angielskie 1 g/kg
-pieprz czarny mielony 1 g/kg
-pieprz biały mielony 1 g/kg
-czosnek zgniecionych przez praskę według uznania
-woda 150 g
Wykonanie
Golonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć z golonek jak najwięcej mięska chudego.U mnie wyszło mięsko chude 1.200 kg,a tłuściejsze 700 g.
Teraz mięso chude traktujemy tłuczkiem ale bez przesady a tłuściejsze zostawiamy jak jest. Peklujemy w osobnych pojemnikach. Kawałek skóry który pójdzie na dno też peklujemy. Czas peklowania mięsa 24 godz w lodówce. Po tym czasie mięso tłuściejsze mielimy na sitku fi 2,5-3 mm. Chude mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodajemy wodę i dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy dokładnie się rozprowadziły. Następnie łączymy oba mięsa i dokładnie wyrabiamy do kleistości. Późnej mięso pakujemy do puchy i skórę która idzie na dno.Zamykamy praskę i do lodówki 24 godz.
Parzenie
-woda 75 st.C
-czas 4,5 godz.
Po 4,5 godz.wyjmujemy puchę z wody i zostawiamy aż wystygnie.Zwalniamy docisk (sprężyny) i chowamy do lodówki 8-10 godzin
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz