Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
czwartek, 7 kwietnia 2016
Chleb na maślance
Składniki:
-450 g mąki pszennej u mnie typ 450
-szklanka maślanki
-4 czubate łyżki majonezu
-łyżeczka musztardy stołowej
-8 g suchych drożdży
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
Wykonanie:
W misce mieszamy ciasto z wszystkich składników . I zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 30 min.
Przekładamy ciasto na stół wysypaną mąką i ponownie wyrabiamy.
Blaszkę o wymiarach dł. 30 cm-szer.12 cm-wys.8 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto nacinając kilkakrotnie wierzch. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170 C na 50 - 55 min.
Ps. Pamiętajmy o fakcie że każdy piekarnik inaczej piecze.U was temperatura i czas może się różnić.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz