wtorek, 4 października 2016

Galareta wieprzowa


SUROWIEC
-2 duże golonki
-4 nóżki
-1 kg skórek wieprzowych
-4 marchwie
-2 pietruszki
-1 cebula
-6 ząbków czosnku
-1 seler
-włoszczyzna suszona 3 łyżki
-mieszanka suszonych ważyw 3 łyżki

ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU
-sól
-pieprz czarny mielony
-pieprz ziołowy
-8 liści laurowych
-1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach
-1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach

WYKONANIE
Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu.Gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i pierzem, przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze  kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry.Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem.Słoiki zalewamy wywarem gorącym.Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce.Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
SMACZNEGO

Ps.galaretę w słoikach proponuje dodatkowo zapasteryzować będzie mogła postać nam dłużej w lodówce.Na mokro 30 min na sucho w piekarniku temp.110 stopni 40 min.

Zaznaczam że ta ilość surowca jest dość duża wychodzi sporo galarety można wszystko podzielić na dwa jak komuś za dużo:)

Prześlij komentarz