piątek, 30 września 2016

Słonina szpikowana i natarta czosnkiem w przyprawach lekko dymiona

Wędzona

Słonina po upływie 2,5 miesiąca w soli tak wygląda


                                       Słonina po upływie 4 miesiący w soli tak wygląda




Przepis na słoninę.

Słoninę nacieramy świeżym wyciśniętym czosnkiem obsypujemy ulubionymi przyprawami i pakujemy do soli nie jodowanej grubo ziarnistej na 60-90 dni obsypujemy grubą warstwą minimum 2 cm z każdej strony .Przechowujemy w lodówce w temp.4/6 stopni.Po tym czasie wyjmujemy z soli i pędzelkiem oczyszczamy słoninę z starej mokrej soli .Można teraz dodatkowo dodać jeszcze jakieś przyprawy lecz nie koniecznie .I znowu słoninę zasypujemy w grubej warstwie soli nie jodowanej grubo ziarnistej na okres 60-90 dni .Przechowujemy w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie słoninę ponownie oczyszczamy pędzelkiem z soli i osuszamy do sucha w wędzarni i wędzimy 2-3 godz w temp.25-30 stopni .Wyjmujemy z wędzarni i gdy wystygnie wkładamy do lodówki na noc potem porcjujemy na mniejsze kawałki i pakujemy próżniowo bądź w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki .

4 komentarze:

  1. Tak zrobiłem że słoniną 2 centymetrową. Wyszła za słona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz dokladniej wytrzec sol z powierzchni. Sloniny samej w sobie nie da sie przesolic. Slonina, w odroznineiu od chudych mies, nasoleje do pewnego momentu i wiecej nie przejdzie. W twoim przypadku musialo zostac duzo soli na powierzchni.

      Usuń
  2. Mi po kilku dniach leżenia w soli w pojemniku zrobiło się dużo wody czy ta woda ma tam być przez cały czas (2-3 mies.) czy należy ją zlać? Druga sprawa czy można wędzić słoninę w wyższej temperaturze tak jak szynki 50-65 st.?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wode powinno sie zlewac, to ma byc solenie "na sucho". Odradzalbym wedzenie w wyzszych temperaturach. Tu chodzi tylko o zapach wedzonki, sol "skrusza" slonine, a nie wedzenie.

    OdpowiedzUsuń