wtorek, 10 stycznia 2017

Mielonka wieprzowa na szybko

SUROWIEC
-boczek 800 g
-łopatka 600 g
-karkówka 400 g

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól 19 g/kg (ja zastosowałem wędzoną moja była wędzona 20 godzin )
-woda 250 mil
-ziele angielskie 1g/kg
-pieprz biały 3g/kg
-pieprz ziołowy 2g/kg
-gałka muszkatołowa 1g/kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 20 g do całości
-praska

WYKONANIE
Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą .Mielimy łopatkę i karkówkę sitko 8 mm natomiast boczek
4 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i wyrabiamy bardzo dokładnie do kleistości.
Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i pakujemy masą mięsną do
puchy zakładając docisk. Odstawiamy do lodówki na 2 godz.

PARZENIE
-woda 75 stopni do uzyskania w wyrobie 65 stopni

STUDZENIE
-20 min w zimnej wodzie bez docisku, wodę zmieniamy dwa razy
-dalsze studzenie przeprowadzamy w lodówce czas 5 godzin
SMACZNEGO
Prześlij komentarz