Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 27 stycznia 2017
Golonka wędzona
SUROWIEC
-golonka z kością
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 80 g/kg na litr wody
-liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia)
-sznurek lub hak wędzarniczy
WYKONANIE
Kupioną golonkę opalamy nad gazem (tylko skórę) dokładnie myjemy. Robimy nastrzyk 60 mil na kg, nastrzykujemy każdy mięsio i topimy w solance na 5-7 dni. Po tym czasie wieszamy na haku lub na sznurku do ociekania w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to przed wentylatorem nad wanną. Gdy powierzchnia golonki będzie sucha kończymy ociekanie.
OSUSZANIE BEZ DYMU PRZY DUŻYM RUCHU POWIETRZA
Wykonujemy wtedy gdy nasza golonka była by jeszcze wilgotna zimna. Mięso musi być suche i wygrzane. Temperatura 40 stopni czas 30-45 min.
WĘDZENIE
Czas 4 godz. w temperaturze 55 stopni
PODPIEKANIE W WĘDZARNI LUB PIEKARNIKU
Temperatura 85 stopni czas godzina
Dla pewności żeby nasza golonka była miękka przeprowadziłem jeszcze parzenie.
PARZENIE
Woda 75 stopni czas 1,5-2 godziny
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz