SUROWIEC
-boczek 800 g
-łopatka 2 kl 600 g
-karkówka 400 g
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana 19 g/kg
-woda 250 mil
-ziele angielskie 1 g/kg
-pieprz biały 3 g/kg
-pieprz ziołowy 2 g/kg
-gałka muszkatołowa 1 g/kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 10 g do całości
-praska
WYKONANIE
Rozdrabniałem na maszynce nr.8
Mielimy łopatkę i karkówkę sitko 8 mm natomiast boczek 4 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę, wyrabiamy bardzo dokładnie do kleistości. Teraz pakujemy masą mięsną do puchy zakładając docisk. Odstawiamy do lodówki na 4 godz.
PARZENIE
-woda 75 stopni do uzyskania w wyrobie 68 stopni
STUDZENIE
-20 min w zimnej wodzie bez docisku, wodę zmieniamy dwa razy
-dalsze studzenie przeprowadzamy w lodówce czas 5 godzin.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz