czwartek, 24 maja 2018

Sonina wojskowa




 SKŁADNIKI PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-słonina bez skóry 1.900 kg
-sól morska 23-24 g/kg
-czosnek świeży dobrej jakości 4 ząbki większe /kg
-czosnek granulowany 2 g/kg
-pieprz biały 2 g/kg
-6 puszek lub słoiczków 300 g
-szybkowar/autoklaw
-maszyna do zamykania puszek

WYKONANIE
 Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików, następnie obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i pozostawiamy na 6 dni  w lodówce w temp.4-6 stopni, dobrze jest zamknąć pojemnik lub zawinąć w folie spożywczą ,woreczki strunowe, naszą słoninę. Po tym czasie słoninę układamy ściśle w puszkach lub słoikach, zamykamy i wstawiamy jeszcze na 24 h do lodówki. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką.
SMACZNEGO.

Prześlij komentarz