sobota, 19 maja 2018

Tuszonka wojskowa konserwowa




SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-łopatka 2 kl. 650 g /krojona w drobną kostkę max 2 cm
-słonina 700 g /10 mm
-pachwina bez skóry z przyrostem mięsnym 1150 g /szarpak

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 15-16 g/ kg do łopatki i pachwiny
-sól morska 15 g/kg do słoniny
-3 duże ząbki czosnku
-cebula suszona płatek 5-6g/kg
-liść laurowy 0,5 g/kg
-ziele angielskie 0,5 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-słoiczki
-puszki
-szybkowar
-zamykarka do puszek

WYKONANIE
Surowiec tniemy w większe kawałki solimy i peklujemy. Łopatkę tniemy już docelowo w drobną kostkę. Czas peklowania 2 dni. W temp.4-6 stopni.  Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy pakujemy w słoiki lub puszki i odstawiamy na dobę do lodówki. Na drugi dzień sterylizujemy 85 min.

4 komentarze:

  1. Wszuystkie przepisy zarąbiaste😋.Powiedz co to jest szarpak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam wykonanie tr9che krotki opis wiec zapytam bo jest ziele angielskie lisc laurowy czosnek cebula itp to pozniej razem z mieskiem do puszek czy odlowic przed zapakowaniem 🤔

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy oki ale te reklamy to już mega przegięcie. Masakra

    OdpowiedzUsuń