Wersja 3.
SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 13 g/kg
-łopatka
-pieprz czarny mielony 2 g/kg
-liść laurowy mielony 1 g/kg
-cebula suszona 4 g/kg lub świeżej cebuli plasterek grubości 0,5 cm na słoik/puszkę 300 g
-szybkowar
-słoiki/puszki
-zamykarka do puszek
WYKONANIE
Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie dodajemy cebulkę i przyprawy, mieszamy i upychamy ciasno w słoiki/puszki. Sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Następnie puszki schładzamy 30 min w zimnej wodzie. Takie mięsko jest mięciutkie soczyste i kruche zarazem.
SMACZNEGO.
fajny pomysł na domowe mięsne konserwy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ,szybki przepis. Moja mama gotowała na wolnym ogniu takie mięsiwo kilka godzin.a tu tylko 70 min. :)
OdpowiedzUsuńOryginalna receptura podczas wojny bazowała właśnie na duszonym mięsie dopiero później pakowano w słoiki i puszki mięso i sos który powstał .Następnie się pasteryzowało. Teraz robimy to inaczej surowe mięso peklowane i przyprawione sterylizujemy w szybkowarze a najlepiej w autoklawie wysoka temp. i ciśnienie robi robotę i wyrób jest znacznie lepszy niż pasteryzowany
UsuńSzybkowar a w nim wysoka temp. i ciśnienie robi robotę to się nazywa sterylizacja Mama źle robiła mogła wszystkich zabić potruć jadem kiełbasianym który powstaje w warunkach beztlenowych. Jeżeli nie sterylizacja to trzeba gotować 3 razy w odstępach 24h za każdym razem wystawiając słoiki z wody
UsuńŚwietny przepis na własne konserwy bez sklepowej chemii. Pytania techniczne. Czy słoiki wstawiasz bezpośrednio na dno szybkowara i stoją w wodzie? Ile wody wlewasz do szybkowara?
OdpowiedzUsuńNa dno kładę ściereczkę wody daję pod zakrętkę
UsuńCzy w ten san sposób można traktować słoiki w szybkowarze lub autoklawie ?
OdpowiedzUsuńWojtek.
33 yrs old Programmer III Alessandro Shimwell, hailing from Guelph enjoys watching movies like I Am Love (Io sono l'amore) and Urban exploration. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Ferrari 410S. przeczytac pelne informacje o
OdpowiedzUsuń