niedziela, 10 lutego 2019

Słonina Drwala



SKŁADNIKI:
-słonina
-sól nie jodowana 23-24 g/kg
-czosnek 3 większe ząbki na kg słoniny
-cebula suszona płatek 2-3 g/kg lub cebula świeża krojona w kostkę około 10 g na puszkę 450 g lub
  7g na puszkę 300 g. Ja użyłem cebuli czerwonej i białej bo akurat taką miałem .
-przyprawa ziołowa puszczańska 2 g/kg :mieszanka przypraw -jałowiec, tymianek, majeranek, sól,   pieprz czarny, gałka muszkatołowa.
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg: mieszanka przypraw- gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec.
-papryka chilli jalapeno grys czerwone ostra 3 g/kg

WYKONANIE 
Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami następnie układamy ściśle w słoikach i puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni  w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny.
SMACZNEGO.

1 komentarz: