piątek, 15 lutego 2019

Tuszonka z karkówki










Wersja 4
SKŁADNIKI:
-karkówka
-pieprz czarny 1-2 g/kg
-liść laurowy mielony 0,5 g/kg
-peklosól 16 g/kg
-cebula suszona płatek 2g/kg 
Można dodać też kto chce 40-50 ml wody na kg mięsa i tyle samo skórek wp gotowanych i zmielonych na sitku makowym wtedy galaretka będzie bardziej sztywna i będzie jej odrobinę więcej. Pięć pierwszych zdjęć to tuszonka robiona bez wody i skórek. 

WYKONANIE:
Mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie dodajemy przyprawy i mieszamy dość intensywnie, aż przyprawy się dobrze połączą z mięsom. Upychamy ciasno w słoiki/puszki. Gotujemy w szybkowarze 80 min. Następnie puszki schładzamy 60 min w zimnej wodzie. Takie mięsko jest mięciutkie soczyste i kruche. Dla smakoszy tłuszczyku i galaretki też jest odrobina przyjemności .
SMACZNEGO.

9 komentarzy:

  1. sterylizacja w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Co znaczy sterelizujemy w szybkowarze? I skąd wziąć puszki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Co znaczy sterelizujemy w szybkowarze? I skąd wziąć puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sterylizacja to jest obróbka termiczna pod ciśnieniem i wysokiej temp. jaką można uzyskać w szybkowarze lub autoklawie. A puszki na allegro się kupuje ale do tego potrzebna jest zamykarka

      Usuń
  4. Dobry wieczór.
    Pytania techniczne do sterylizacji słoików w szybkowarze:
    - do jakiej wysokości słoika napełniamy szybkowar wodą?
    - od którego momentu liczymy czas sterylizacji,czy od momentu kiedy szybkowar zacznie wypuszczać nadmiar pary?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Jacku jak w szybkowarze peklować słoiki -nic Pan o tym nie wspomina

      Usuń
  6. witam mam pytanie odnośnie sterylizacji w szybkowarze a mianowicie gdy szkółek go z panika i chciałem otworzyć zaczęły pękać mi puszki (otwierały się wieczka)

    OdpowiedzUsuń