piątek, 15 lutego 2019

Tuszonka z karkówki






Wersja 4
SKŁADNIKI:
-karkówka
-pieprz czarny 1 g/kg
-liść laurowy mielony 0,5 g/kg
-peklosól 13 g/kg
-cebula suszona płatek 4 g/kg lub plaster cebuli świeżej krojonej tak na 0,5 cm dajemy pół plastra na dno słoika /puszki i pól plastra w części środkowej.

WYKONANIE:
Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie dodajemy cebulkę suszoną lub świeżą i przyprawy, mieszamy i upychamy ciasno w słoiki/puszki. Sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Następnie puszki schładzamy 60 min w zimnej wodzie. Takie mięsko jest mięciutkie soczyste i kruche zarazem.
SMACZNEGO.

9 komentarzy:

  1. sterylizacja w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Co znaczy sterelizujemy w szybkowarze? I skąd wziąć puszki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Co znaczy sterelizujemy w szybkowarze? I skąd wziąć puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sterylizacja to jest obróbka termiczna pod ciśnieniem i wysokiej temp. jaką można uzyskać w szybkowarze lub autoklawie. A puszki na allegro się kupuje ale do tego potrzebna jest zamykarka

      Usuń
  4. Dobry wieczór.
    Pytania techniczne do sterylizacji słoików w szybkowarze:
    - do jakiej wysokości słoika napełniamy szybkowar wodą?
    - od którego momentu liczymy czas sterylizacji,czy od momentu kiedy szybkowar zacznie wypuszczać nadmiar pary?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Jacku jak w szybkowarze peklować słoiki -nic Pan o tym nie wspomina

      Usuń
  6. witam mam pytanie odnośnie sterylizacji w szybkowarze a mianowicie gdy szkółek go z panika i chciałem otworzyć zaczęły pękać mi puszki (otwierały się wieczka)

    OdpowiedzUsuń