Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 15 lutego 2019
Tuszonka z karkówki
Wersja 4
SKŁADNIKI:
-karkówka
-pieprz czarny 1 g/kg
-liść laurowy mielony 0,5 g/kg
-peklosól 13 g/kg
-cebula suszona płatek 4 g/kg lub plaster cebuli świeżej krojonej tak na 0,5 cm dajemy pół plastra na dno słoika /puszki i pól plastra w części środkowej.
WYKONANIE:
Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie dodajemy cebulkę suszoną lub świeżą i przyprawy, mieszamy i upychamy ciasno w słoiki/puszki. Sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Następnie puszki schładzamy 60 min w zimnej wodzie. Takie mięsko jest mięciutkie soczyste i kruche zarazem.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
sterylizacja w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńTaką jaką zdołasz uzyskać max to 125 jak sie nie mylę
UsuńCo znaczy sterelizujemy w szybkowarze? I skąd wziąć puszki?
OdpowiedzUsuńCo znaczy sterelizujemy w szybkowarze? I skąd wziąć puszki?
OdpowiedzUsuńSterylizacja to jest obróbka termiczna pod ciśnieniem i wysokiej temp. jaką można uzyskać w szybkowarze lub autoklawie. A puszki na allegro się kupuje ale do tego potrzebna jest zamykarka
UsuńDobry wieczór.
OdpowiedzUsuńPytania techniczne do sterylizacji słoików w szybkowarze:
- do jakiej wysokości słoika napełniamy szybkowar wodą?
- od którego momentu liczymy czas sterylizacji,czy od momentu kiedy szybkowar zacznie wypuszczać nadmiar pary?
Pozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPanie Jacku jak w szybkowarze peklować słoiki -nic Pan o tym nie wspomina
Usuńwitam mam pytanie odnośnie sterylizacji w szybkowarze a mianowicie gdy szkółek go z panika i chciałem otworzyć zaczęły pękać mi puszki (otwierały się wieczka)
OdpowiedzUsuń