Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 18 stycznia 2019
Golonka
SUROWIEC
-tylna golonka ze skórą
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 14 g/kg
-ziele angielskie 1 g/kg
-liść laurowy 0,5 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-woda 20-25 ml na puszkę -słoik 300 g lub można dać do całości mięsa podczas mieszania z przyprawami 8-10 % wody
-puszki/słoiki
-szybkowar
WYKONANIE
Z golonki usuwamy resztę sierści .Golonkę poddajemy klasyfikacji. Odcinamy skórę którą tniemy w kosteczkę 1 cm, następnie pozyskujemy chude mięsko bez błon i ścięgien, które kroimy w kostkę 2-4 cm. Chude mięso i pociętą skórkę peklujemy 48 godz w osobnych pojemnikach. Tłuste kawałki również peklujemy w osobnym pojemniku. Po 48 godz.Tłuste kawałki mielimy na sitku 6 mm. Robiłem to na maszynce nr.8. Do chudego mięsa z golonki dodajemy skórki i zmielone tłuste kawałki. Dokładnie mieszamy dodając wszystkie przyprawy. Teraz mięso upychamy w słoiki lub puszki i dodajemy 15 ml wody na 300 g słoik/puszkę , zakręcamy-zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 80 min. Wyrób jest pyszny mięciutki i soczysty .Polecam. SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz