Surowa
Na gorąco.
Na zimno.
Surowiec i rozdrabnianie
Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr.8
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek w miarę chudy 2,5 kg (mielimy sitko fi 10 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe
Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca oprócz sera
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzona 30 g (sól wędziłem sam) kto takiej nie posiada zastępujemy zwykłą
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150 ml
Wykonanie
Kupione mięso mielimy. Najpierw karkówkę i boczek. Do karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy.Następnie mielimy i dodajemy podgardle i ponownie mieszamy
Wkładamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków. Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50 ml wody i dokładnie mieszamy aby ser był równo rozłożony w całej masie mięsnej.
Napełniamy jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się na grill do parzenia , pieczenia oraz na ognisko. Polecam
SMACZNEGO.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz