piątek, 19 stycznia 2018

Tuszonka wieprzowa (z łopatki)






Wersja 1.
SUROWIEC
-łopatka 1 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól lub sól można dać 50/50 13-14 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-liść laurowy 1 sztuka na słoik
-ziele angielskie 2-3 ziarna na słoik
-cebula świeża lub suszonej (świeżej cebuli krojonej w kostkę dojemy na słoik jedną łyżkę, a suszonej jedną łyżeczkę
-słoiki 300-500 ml
-szybkowar

WYKONANIE 
Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kostkę 3 cm. Peklujemy zalecaną dawką soli lub peklo, dodajemy pieprz dobrze mieszamy i odstawiamy na 48 godz do lodówki. Słoiki i nakrętki wyparzamy. Pamiętajmy o tym aby zakrętki były w bardzo dobrym stanie. Po tym czasie na dno słoika dajemy liść laurowy. Następnie do połowy słoika upychamy mięso, później cebula i znowu mięsko. Na koniec ziele angielskie. Wkładamy słoiki do szybkowara wlewamy wodę do poziomu nakrętek, zamykamy garnek i sterylizujemy 70 min.
Takie mięsko jest mięciutkie soczyste i kruche zarazem.
SMACZNEGO.

4 komentarze:

  1. Witam. Zrobiłem wczoraj tuszonkę dokładnie z tego przepisu i powiem,że mistrzostwo świata i okolic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy z powodu braku szybkowaru moża słoiki zawekować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Jacku ,robilem juz 3 razy z tego przepisu ,smak super ,noc dodac noc ujac ,ale chcialbym by wyrob byl bardziej miekki ,tzn by mieso bylo delikatniejsze bo według mnie jest twarde .jakieś sugestie ?To samo z karkowki mi wychodzi

    OdpowiedzUsuń