Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
sobota, 22 września 2018
Boczek wędzony i podpiekany w piekarniku
SUROWIEC
-boczek
PRZYPRAWY
-peklosól 18-20 g/kg do peklowania na sucho
-peklosól do peklowania na mokro dawałem według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-chilli grys do peklowania suchego zakupione tu:https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/409-papryka-chilli-papryczki-chili-grys.html?search_query=-chilli+grys&results=1
WYKONANIE
Kupiony boczek tniemy w paski jakie nam odpowiadają .Z boczku można zdjąć skórę lecz nie koniecznie. Ale trzeba wiedzieć że podpiekany boczek charakteryzuje się bardzo twardą skórą .
Peklowanie na mokro i sucho trwa 6-7 dni. Do boczku peklowanego na sucho dodałem chilli grys. Po tym czasie wieszamy na hakach aby obciekły i obeschły. Czas 8-12 godz. Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu na żarze 45-60 min w temp 35-45 .Gdy boczki będą całkowicie suche i ciepłe zaczynamy dymić w temp 50-60.czas 3-4 godz .I na koniec podpiekamy w piekarniku z termoobiegiem temp. 80 stopni czas około 60-70 min do osiągnięcia w wyrobie 68 st. Jeśli boczek jest bardziej tłusty podpiekamy do 68-70 st. w wyrobie Wyjmujemy do ostygnięcia. Następnie chowamy do lodówki.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz