wtorek, 7 lipca 2020

Słonina z przyprawą z Białorusi



SKŁADNIKI
-słonina
-sól warzona nie jodowana 24 g/kg
-przyprawa 4 g/kg
-cztery większe ząbki czosnku na kg
-cebula suszona 2-4 g/kg

WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 3-5 dni  w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min.Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Bardzo ciekawy smak i zapach z tą przyprawą. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz