SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8
-2,5 kg szynka 1 kl. /szarpak
-2,5 kg łopatka 2 kl. /8 mm
- 1,5 kg boczek /10 mm
-1,5 kg karkówka /16 mm
-0,6/0,7 kg ser żółty twardy/ w kostkę około 0,5 cm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-15-16 g/kg sól warzona nie jodowana
-2 g/kg pieprz czarny drobno mielony
-2 g/kg pieprz ziołowy białowieski
-1 g/kg papryka chili jalapeno grys czerwona ostra
-1 g/kg majeranek
-5 g/kg gorczyca ziarno
-4-5 g/kg czosnek zgnieciony przez praskę
-8% woda
-jelita wieprzowe 24/28 max 30
WYKONANIE
Kupione mięso rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody dodać czosnek. Dokładnie wyrabiamy do kleistości. Następnie dodajemy ser i ponownie dokładnie mieszamy, aby ser równomiernie połączył się z masą mięsną. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki na taką długość jaka nam pasuje. Odwieszamy na kije wędzarnicze, osuszamy-wygrzewamy komorę wędzarniczą, osuszamy kiełbaskę bez dymu na samym żarze w temp. 40-50 st. i wędzimy w temp. 50-60 st. do koloru jaki nam odpowiada. Następnie grillujemy, można też taką kiełbaskę sparzyć w wodzie w temp. 75 st. do 68 w środku. Co także robiłem i pokazałem na zdjęciach. Jeśli ktoś nie chce może takiej kiełbaski nie wędzić, również znakomicie smakuje nie wędzona z grilla czy z wody. Kiełbaska jest bardzo smaczna na ciepło i zimno. Polecam. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz