sobota, 9 października 2021

Pasztet- królik, drób, wieprzowina




 
SUROWIEC

-mięso z królika 1 kg

-wątróbka drobiowa 1kg

-boczek 1 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-sól warzona 16-17 g/kg

-przyprawa do pasztetu jak na wyżej pokazanym zdjęciu 5-6 g/kg

-2 lub 3 ząbki czosnku opcjonalnie jak ktoś lubi /osobiście dodałem

- rosół z gotowania królika i boczku / dajemy tyle aby masa mięsna przypominała konsystencję gęstego budyniu 

WYKONANIE 

Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny królik i boczek był całkowicie przykryty wodą. Boczek gotujemy do stanu pół miękkiego natomiast królika do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W osobnym garnku parzymy wątróbkę w temp 80-85 stopni czas 10-15 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso i podroby  studzimy. Obieramy dokładnie od kości mięso z królika. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2-3 mm dwa trzy razy. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztetowa ma być smarowna. Aby ostatecznie pasztet miał gładką konsystencję w warunkach domowych można posiłkować się blenderem. Napełniamy słoiki puszki. Puszki sterylizowałem w szybkowarze 50 min. Po obróbce termicznej schładzamy w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie wyrobu w lodówce. Smacznego



Wszystkie informacje dotyczące zakupu zamykarek ręcznych do konserw można uzyskać na grupie w FB oto link do niej https://www.facebook.com/groups/1199785980505385

1 komentarz: