SUROWIEC
-łopatka 1,5 kg
-boczek 1 kg
-mięso z golonki razem z tłustym bez skóry i kości 1 kg
-skórki wieprzowe 100 g ugotowane wystudzone i zmielone na sitku 2,5-3 mm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklo sól 15g /kg surowca
-czosnek suszony 1g/kg
-przyprawa huzarska pikantna 2g/kg
-pieprz czarny grubo mielony 3 g/kg
-papryka suszona płatek 4g/ kg
-ziele angielskie 1 g/kg
-woda 5%
WYKONANIE
Zakupione mięso tniemy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką, odstawiamy na 2 dni do lodówki w temp.4-6 st. Po tym czasie mięso przyprawiamy dodajemy skórki , wodę dokładnie mieszamy. Następnie napełniamy słoiki puszki i sterylizujemy w szybkowarze -autoklawie 70-80 min. Następnie schładzamy 60 min w zimnej wodzie. Dalsze wychładzanie wyroby odbywa się w lodówce. Wyrób jest bardzo smaczny mięso mięciutkie i delikatne do tego jest odrobina smalczyku pod wieczkiem i pyszna galaretka z czego słyną tuszonki. Polecam wyrób zrobić samemu. Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz