środa, 6 października 2021

Tuszonka - inaczej






 



SUROWIEC
-łopatka 1,5 kg

-boczek 1 kg

-mięso z golonki razem z tłustym bez skóry i kości 1 kg

-skórki wieprzowe 100 g ugotowane wystudzone i zmielone na sitku 2,5-3 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklo sól 15g /kg surowca

-czosnek suszony 1g/kg

-przyprawa huzarska pikantna 2g/kg

-pieprz czarny grubo mielony 3 g/kg

-papryka suszona płatek 4g/ kg

-ziele angielskie 1 g/kg

-woda 5% 

WYKONANIE

Zakupione mięso tniemy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką, odstawiamy na 2 dni do lodówki w temp.4-6 st. Po tym czasie mięso przyprawiamy dodajemy skórki , wodę dokładnie mieszamy. Następnie napełniamy słoiki puszki i sterylizujemy w szybkowarze -autoklawie 70-80 min. Następnie schładzamy 60 min w zimnej wodzie. Dalsze wychładzanie wyroby odbywa się w lodówce.  Wyrób jest bardzo smaczny mięso mięciutkie i delikatne do tego jest odrobina smalczyku pod wieczkiem i pyszna galaretka z czego słyną tuszonki. Polecam wyrób zrobić samemu. Smacznego .

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz