czwartek, 2 listopada 2023

Konserwa domowa- Mielonka wieprzowa






 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-2 kg boczku bez skóry /5 mm maszynka nr 8

-2 kg karkówki /8 mm maszynka nr 8

-0,8 kg mięsa z golonki razem z tłustym /5 mm maszynka nr 8

-skórki wieprzowe 40 g /kg skórki ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm maszynka nr 8

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-peklo sól 16 g/kg

-pieprz czarny 3g/kg

-cebula suszona 2g/kg

Post: Edytuj-kolendra 0,5 g/kg

-czosnek świeży 3g/kg

-woda 15%

-skrobia ziemniaczana 2%

WYKONANIE

Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką na 2 dni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 60 min. Gdy ciśnienie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około godziny. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Konserwa jest bardzo smaczna i aromatyczna konsystencja zwarta i za razem soczysta można ukroić cienki plasterek który się nie rozpadnie. Konserwa ma wszystko co trzeba co lubimy jest tłuszczyk pod wieczniem i smaczna galaretka. Polecam wyrób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz