SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-2 kg boczku bez skóry /5 mm maszynka nr 8
-2 kg karkówki /8 mm maszynka nr 8
-0,8 kg mięsa z golonki razem z tłustym /5 mm maszynka nr 8
-skórki wieprzowe 40 g /kg skórki ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm maszynka nr 8
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklo sól 16 g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-cebula suszona 2g/kg
Post: Edytuj-kolendra 0,5 g/kg
-czosnek świeży 3g/kg
-woda 15%
-skrobia ziemniaczana 2%
WYKONANIE
Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką na 2 dni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 60 min. Gdy ciśnienie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około godziny. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Konserwa jest bardzo smaczna i aromatyczna konsystencja zwarta i za razem soczysta można ukroić cienki plasterek który się nie rozpadnie. Konserwa ma wszystko co trzeba co lubimy jest tłuszczyk pod wieczniem i smaczna galaretka. Polecam wyrób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz