wtorek, 17 grudnia 2024

Mielonka z czosnkiem niedźwiedzim


 




 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-łopatka 3,2 kg /8 mm

-pachwina bez skóry 0,8 kg /8mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-peklosól 16g/kg

-pieprz czarny 3g/kg

-czosnek suszony płatek rozgnieciony w moździerzu 1g/kg

-chilli grys 1g/kg

-czosnek niedźwiedzi 2-3 g/kg osobiście dałem 2g/kg

-agar 4g/kg

-woda 0,5 l do całości

WYKONANIE

Kupiony surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm i peklujemy zalecaną dawką, odkładamy na 2-3 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy, dodajemy wszystkie przyprawy i materiały pomocnicze. Najlepiej wodę i agar połączyć i dodać do masy mięsnej.  Całość mieszamy, aby przyprawy równomiernie połączą się z surowcem, a masa mięsna była klejąca i cała woda wchłonęła się w mięso. Napełniamy puszki, słoiki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 70 min opakowania 300g.  Następnie gdy spadnie samoczynnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej, aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Kto obawia się wychładzania słoików w zimnej wodzie lepiej niech sobie odpuści i chłodzi je w pokojowej temp. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób polecam mielonka jest miękka soczysta, i za razem zwarta można kroić cienkie plasterki. 

PS. Wymienione przyprawy to tylko moja sugestia można zastosować swoje ulubione  

2 komentarze: