wtorek, 10 grudnia 2024

Słonina cebulowa



SUROWIEC 

-cienka słonina wp bez skóry 

PRZYPRAWY -MATERIAŁY POMOCNICZE 

-sól warzona 25g/kg

-pieprz biały 3g/kg

-cebula suszona 7g/kg

-czosnek ilość według uznania osobiście daje 3-4 większe ząbki

WYKONANIE 

Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-4 dni  w lodówce w temp.4-8 stopni.

Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie samoczynnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz