niedziela, 29 grudnia 2024

Rolada z boczku -Sous Vide




 











SUROWIEC

-mój płat boczku po zdjęciu skóry i wyrównaniu krawędzi waga to 2,1 kg
-mięso mielone z łopatki 0,5-0,6 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 18g/kg
-chili płatek 1g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-przyprawa huzarska 3g/kg
-przyprawa grill ziołowy 3/kg
Dodatkowo do mięsa mielonego:
-gorczyca czarna i biała po 2g/kg
-papryka kolorowa suszona ilośc według uznania 
-sznurek wędzarniczy
-siatka wędzarnicza do wędlin
-folia celulozowa
-worki próżniowe

WYKONANIE
Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taki płat boczku już rozcięty dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych, aby uplastycznić mięso i zwiększyć jego kleistość. Dalej to już tylko dobieramy jakiś zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Mięso mielone trzeba dobrze wyrobić dodać odrobinę wody i intensywnie mieszać. Masa mięsna musi być dobrze klejąca. Następna czynność to zwijamy i wiążemy sznurkiem, dobrze jest też zawinąć w folię celulozową, następnie siatkę wędzarniczą na koniec w próżnię i wkładamy do lodówki na 3-5 dni. Takę roladę można uwędzić, upiec lub zrobić tylko parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje. 

OBRÓBKA TERMICZNA 
Sous Vide -15 godzin w temp. 65 stopni 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz