piątek, 19 lutego 2016

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną





Przepis

-200 g zakwasu żytniego
-około 300 mililitrów wody
-dwie płaskie łyżeczki soli
-450 g mąki pszennej typ 450 lub 650
-forma długość 30 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm
-4 g drożdże suche
-50 g żurawiny
-50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni
-20 g mieszanki ziaren do posypania chleba
Wykonanie
-wszystkie składniki mieszamy ze sobą
-formę wykładamy papierem do pieczenia
-napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie.
-rozgrzewamy piekarnik 170-180 stopni
-wkładamy naszą formę z ciastem do piekarnika na 45-50 min
-wyjmujemy chlebek zdejmujemy papier i spryskujemy wodą.Ja używam spryskiwacza do kwiatów.
Koniec.Smacznego.
Prześlij komentarz