Przepis
Składniki:
-golonka
-zimne piwo lub dwa J
do popicia, aby się nie zapchać J
-musztarda
-chlebek najlepiej własnej roboty
Przyprawy
-liść laurowy 5 szt.
-ziele angielskie 10 kulek
-pieprz kolorowy 20 kulek
-sól kamienna nie jodowana do smaku około 25-30 g/kg
-suszone warzywa (mieszanka bez soli)trzy łyżki
-czosnek 3 ząbki pokrojone w plasterki
-pieprz młotkowany z kolendrą do posypania
-sól ziołowa do posypania opcjonalnie do posypania
Wykonanie
Golonkę czyścimy z resztek sierści nad gazem (opalamy).Myjemy
dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego gara zalewamy zimną wodą (golonka
ma być cała przykryta) dodajemy sól ja dałem 27 g /kg golonki na duży gar i gotujemy
na razie bez przypraw do momenty gdy przestanie się pojawiać szum, zbieramy go a
gdy przestanie się robić dodajemy przyprawy. Czyli ziele angielskie, pieprz
kolorowy, liść laurowy, suszone warzywa (mieszanka) trzy łyżki, czosnek. Wszystkie przyprawy to tylko moja sugestia ,można dać inne kto co lubi .
Gotujemy do miękkości około 2,5-3 godz. na małym ogniu, co jakiś czas trzeba wody dolać. Wyjmujemy próbujemy
czy na słoność jest ok, skórę nacinamy w kratkę i posypujemy pieprzem
młotkowanym z kolendrą oraz solą ziołową jeżeli jest za mało słona.
Zapiekanie
Podpiekamy w temperaturze 170-180 stopni do momentu aż , skóra
będzie delikatnie chrupka i zmieni kolor. około 30 min.
Podajemy z musztarda i z zimnym piwem i chlebem .
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz