sobota, 20 lutego 2016

Mielonka z łopatki i karkówki


Przepis

Mięso:
-750 g łopatki
-750 g karkówki
Przyprawy
Gramatura przypraw podana jest do całości mięsa czyli na 1,5 kg
-peklo sól 18-19 g/kg
-pieprz czarny 3 g
-bazylia 1 g
-czosnek 3 ząbki zgniecione przez praskę
-suszony koperek 1 g
-majeranek 0,5 g
-jałowiec mielony 1 g
Wykonanie
Z karkówki i łopatki pozyskujemy 0,5 kg chudego mięsa które tniemy w kostkę i peklujemy w jednym pojemniku, a resztę mięsa peklujemy w drugim pojemniku.
Peklowanie  odbywa się 24 godz. Po 24 godz. tłuściejsze mięso mielimy na sitku fi 8 mm. Rozdrabnianie maszynka nr 8. Wszystkie mięso mieszamy ze sobą i dodajemy wszystkie przyprawy. Dodajemy odrobinę wody i mieszamy  mięso aż będzie się kleić. Następnie wkładamy do szynkowara lub praski i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie przystępujemy do parzenia.
Parzenie
Woda 75 stopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku uzyska 68 stopni. Następnie studzimy praskę w zimnej wodzie 10 min. Wodę zmieniamy dwukrotnie .Zdejmujemy docisk . Odstawiamy naszą puchę do lodówki na 8-10 godzin .
SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz